Što je za vas uspjeh i kako ga definirate?

 

Jeste li se ikada zapitali što je uspjeh i kako ga definiramo. Ako pitate žene i muškarce vjerojatno ćete dobiti različite odgovore, ali u nekom uopćenom smislu za muškarce se uspjeh mjeri statusom i novcem. Žene se s druge strane moraju nositi s vlastitim očekivanjima u kojima je savršenstvo često na vodećoj poziciji. Vrlo često želimo sve raditi savršeno pa se pitamo kada je vrijeme za nas.

Žene se različito nose s ovim teretom i modificiraju ga svaka prema svojem osjećaju i pogledu na uspjeh, ali ipak je mnogo žena prihvatilo mušku definiciju uspjeha. Problem se javlja kada prihvatimo mušku definiciju uspjeha pa i mi krenemo sebe doživljavati kroz ove kategorije jer nam ne preostaje mnogo prostora za balans privatnog i poslovnog.

Ženska i muška definicija uspjeha

U muškom svijetu uspjeh je često linearan i dosljedan što nas, ako gledamo dugoročno, dovodi do zaključka da muškarci žive linearan život.

Muškarac će najčešće reći ovo: “Završio sam školu, radio sam u osiguravajućoj kući, napredovao u tvrtki i umirovio se nakon 30 godina rada kao direktor prodaje.“

Žena će s druge strane vjerojatnije reći:

„Završila sam školu, zaposlila se, bila na porodiljinom s prvim djetetom, vratila se na posao na pola radnog vremena, otišla ponovno na porodiljini s drugim djetetom, vratila se natrag na posao i još uvijek sam uključena u školu, mladu nogometnu ligu, crkvu, društvo. Sve ove aktivnosti su mi važne!“.Wooow…

Za žene je uspjeh nešto potpuno drugo, on dolazi u više smjerova i u mnogo boja. Ana je radila u jednoj od najvećih i najbrže rastućoj kompanije za prodaju namještaja. Bila je izvanredna prodavačica pa ju je kompanija nagradila menadžerskom pozicijom u regiji. Ona je izjavila sljedeće: „ Osjećam se jadno. Putujem 3 dana u tjednu i ne radim ono što zaista volim- prodaju.“

Ono što je učinila je to da je razgovarala sa upravom i objasnila im da to nije ono što ona očekuje i što je čini sretnom te je tražila da se neke njene dužnosti delegiraju drugima. Sada putuje manje i prodaje više. Isprva joj se činilo kao da nazaduje u poziciji, ali kaže da je sretnija i zadovoljnija s ovom opcijom.

Anita radi u odvjetničkoj firmi i na pragu je da postane partnerica, vrlo je profesionalna u svom poslu. Kada je ostala trudna odlučila je otići na 3 mjeseca i unajmiti dadilju. Čak je razmišljala da ne iskoristi period od 3 mjeseca, no kada je došla do kraja trećeg mjeseca odlučila je ostati kod kuće s djetetom. Njeni prioriteti su se promijenili.

Mali test za vas

Ono što svakoj ženi preporučam je da odgovori na neka pitanja.

  • Što mi znači pobjeda u osobnom i profesionalnom životu?
  • Čega ću se morati odreći i koliko će me to koštati? Jesam li spremna platiti cijenu uspjeha?
  • Mogu li ostvariti svoje ciljeve bez prevelikih očekivanja? Realistično?
  • Kada ću znati da sam pobijedila?
  • Kada nešto definiram kao pobjedu je li to zato što mi je važno ili se osjećam da „to tako treba“?

 

Kada osvijestite što uspjeh predstavlja za vas biti će vam lakše nositi se s očekivanjima. Vi ste te koje upravljate svojim životima i vozite po svom.

Kao što sam na početku napisala, uspjeh za svakoga znači nešto drugo, vaše je da definirate što uspjeh znači za vas, postavite vlastite ciljeve i kriterije za pobjedu u osobnom i profesionalnom životu.

Kako napraviti plan i postići uspjeh koji priželjkujete? Javite se na konzultacije na ivana@ivanaradic.com

Foto:Pexels