Vođenje muških i ženskih timova je potpuno drugačije. Htjeli mi to priznati ili ne, vođenje timova sastavljenih od samih žena ili samih muškaraca ima svoja specifična pravila.

Ukoliko želite biti uspješni u vođenju timova svakako trebate proučiti zakonitosti muškog i ženskog načina razmišljanja, odlučivanja i vođenja. Istraživanja na ovu temu postoje unazad 50ak godina i mnogi znanstvenici su uočili važne razlike u biološkim predispozicijama svakog spola, a tako i sposobnosti vođenja.

Iako se unazad nekoliko godina sve više priča o transformacijskom načinu vođenja i statistikama koje daju prednost ženama u vođenju kompanija, timova i vlastitih tvrtki i dalje postoji nerazumijevanje ovog tipa vođenja. Žene su i dalje poprilično „zanemarene“ kada je su u pitanju jednake plaće, jednaki uvjeti preuzimanja vodećih pozicija i slično. S druge strane i same žene su još nedovoljno svjesne svojih „ženskih“ principa i prednosti u odnosu na muške kolege. Uz sve to im nedostaje malo više samopouzdanja.

Vođenje ženskih timova

S obzirom na povijesni kontekst gdje su muškarci uvijek percipirani kao lideri, žene same moraju pomaknuti tu percepciju u svoju korist. I muški i ženski način vođenja imaju neke glavne karakteristike i potrebno ih je razumjeti kako biste se uspješno uklopili u tim, prepoznali način funkcioniranja, pokazali svoje najbolje osobine i sposobnosti i bili tamo gdje želite biti.

Radionica Vođenje ženskog tima osmišljena je upravo zbog toga kako bi se lakše prepoznale karakteristike i načini vođenja i stvorili uspješniji i kvalitetniji timovi.

Na ovakvim radionicama osvještavamo načine, karakteristike i izazove s kojima se suočavaju ne samo lideri u vođenju timova nego i članovi timova.

Žene – nemojte čekati da netko drugi prepozna vaše vrijednosti. Muškarci – pokušajte razumjeti žene i njihov način kako bi svi stvarali bolje i uspješnije tvrtke!

Mr. sc. Ivana Radić