Kako se nositi s negativnom kritikom ili komentarom?

 

Često se nađemo u situaciji kada dobijemo negativnu kritiku ili komentar na nešto što radimo. Vrlo često nas to „upikne“ i danima se osjećamo loše. Komentari mogu biti konstruktivni, ali i zlonamjerni. Mogu pogađati osobu ili ponašanje. Uvijek birajte ponašanje jer ako napadate osobu onda je to osobna kritika i ona uvijek jako boli.

Osobne kritike treba izbjegavati osim ako zaista nekoga ne želite uvrijediti ili povrijediti. Ako želite da netko napravi nešto na drugačiji način onda pokušajte komentirati ponašanje. Nemojte napadati i kritizirati na osobnoj razini jer se mnoge situacije tako zakompliciraju, a vi umjesto da imate dobar odnos završite da nemate nikakav odnos s drugom osobom.

Nedavno sam dobila komentare za svoje predavanje. Od ukupno 50 komentara koji su bili odlični, bio je jedan baš loš. Napominjem da me loši komentari ne bole više kao prije, doživljavam ih ili konstruktivnima ili jednostavno kao neku protutežu, mora barem jedan biti loš. Nije sve savršeno, pa tako niti ja i uvijek ima mjesta za poboljšanje.

Pogledajte stvari iz druge perspektive

Iako nam nije ugodno dobiti kritiku ili komentar budite svjesne situacije u kojoj se nalazite i pogledajte stvari iz druge perspektive. Meni je bilo jasno u ovom slučaju koji sam opisala da negdje mora ležati razlog ovakvog komentara. Stvar je bila u tome da je jedna polaznica zalutala na predavanje, ona je očekivala puno više, ali je zaboravila da se radi o publici koja se uči osnovama. Otuda i loš komentar. Stvar je perspektive i očekivanja. U nekoj drugoj situaciji, prije xy godina ja bih se osjećala loše, mučila bi me upravo ta jedna osoba od njih 50 i ne bi bilo važno što je drugima sve super, ta jedna bi me proganjala.

I proganjaju nas mnoge situacije dok ne postanemo svjesne sebe i svojih talenata. Kada smo sigurne u ono što govorimo i u vlastitu vrijednost takve komentare potpuno drugačije doživljavamo.

Pokušajte odgovoriti na pitanja:

  1. Tko me kritizira?
  2. Koji kontekst ima ova kritika?
  3. Odnosi li se kritika na mene osobno ili na moje ponašanje?

Ako ste sigurne da ste sve dobro napravile i da nema razloga za komentar ili kritiku pokušajte shvatiti motiv osobe koja vam je uputila komentar ili kritiku. Radi li se o zlonamjernoj kritici, površnoj kritici ili ima neke osnove za sve navedeno.

Ako nešto trebate mijenjati ili vidite prostor za poboljšanje, budite zahvalne! To je samo još jedan način da postanete bolje.

Konstruktivni komentari

Kada je komentar konstruktivan, u bilo kojem poslu, možeš dobiti besplatan pogled s druge strane. Osim besplatnoga pogleda možeš iščitati i što možeš bolje napraviti, ako je moguće. Ne treba se bojati konstruktivnih komentara jer oni su pozitivni za nas, s njima rastemo i razvijamo se. No, svaki komentar treba znati prihvatiti i raditi na poboljšanjima. S druge strane, i komentar treba znati napisati na način da nekome pomognete, a da osobu ne uvrijedite. Vrlo je lako nekoga uvrijediti, ali dati osobi pozitivnu kritiku je ipak jedna pomalo zahtjevnija forma.

Ona druga vrsta komentara kada vas netko kritizira i ne objasni što je dobro i što nije dobro nije konstruktivna i na to se ne treba obazirati.

Kada dobijete kritiku nemojte beskrajno analizirati što ste pogrešno rekle ili napravile. Važno je osvijestiti pogrešku i ne ponoviti ju sljedeći puta. Možda možete promijeniti taktiku, ponašanje, pristup, poboljšati svoj nastup?

Uvijek zapamtite da budete ljubazne, odgovorite na komentar ili kritiku na pozitivan način i da se beskonačno ne okrivljavate o jer je nešto bilo ispod očekivanja ili što ste „zeznule“ stvar. Svaki dan je novi dan i sve možete primijetiti, popraviti, doraditi. Pružite sebi priliku da se razvijate i da rastete, da „bildate“ svoje talente i vještine i da sjajite upravo onako kako trebate!

Ukoliko trebate podršku i ne znate kako zakažite individualni sastanak na ivana@ivanaradic.com

Photo:Pexels