Kako postići snažnu podršku i pronaći sjajne žene na radnom mjestu

Sigurna sam da ste mnogo puta osjetile zavist i neprijateljsko ponašanje od strane svojih kolegica kada ste bile pohvaljene ili se usudile raditi nešto što je ispalo vrlo uspješno. Ovo nije rijetka situacija u poslovnom i privatnom svijetu. I dalje vjerujem da kada žene osvijeste snagu pohvale i istinske radosti jer je druga žena uspjela, da je to trenutak kada ćemo sve rasti.

 

Na jednoj radionici vezanoj uz ženske timove jedna je gospođa (uzeti ćemo ime Ana) ispričala svoju priču i tražila pomoć. Naime, ona radi u pravnom odjelu s desetak kolegica koje su se više-manje dobro slagale. No, situacija je izmakla kontroli kada je jedna od njih trebala postati šefica. Treba napomenuti da je svaka od njih bila pozvana na razgovor i mogla se predstaviti upravi tvrtke, izjasniti želi li to mjesto ili ne, što vidi kao svoje prednosti u vođenju i slično.

Ana, koja je ovo pričala, je žena u svojim pedesetima, i sve kolegice su “navijale za nju”. Ona je na kraju dobila posao šefice odjela i tada su počeli problemi. Odjednom se nešto promijenilo. Kolegica  koja ju je zdušno podržala, okrenula joj je leđa. Jedan dan je došla na posao i rekla gđi Ani da više nikada s njom ne želi razgovarati i da joj se ne obraća.

Ana je bila u šoku. Razmišljala je što bi mogla učiniti i odlučila se za prijateljski pristup. Pitala je svoju donedavnu kolegicu: „Jesam li te ičim povrijedila? Jako mi je žao, ništa nije bilo namjerno.“ No, kolegica je počela vikati: „Ne želim razgovarati s tobom bez prisustva svjedoka. “

U ovoj situaciji ništa više nije bilo moguće popraviti. Ana je postala šefica, a kolegica je na kraju završila u drugom odjelu.

Pitate se što se dogodilo?

Kao i u mnogim drugim slučajevima povrijeđeno je pravilo: Sve smo jednake.

Penjanje u hijerarhijskog ljestvici vrlo često negativno utječe na prijateljske odnose. Nažalost, mnoge žene koje budu unaprijeđene moraju se braniti od napada onih ispod sebe, ali i podrška „odozgo“ često im ne ide u prilog.

Kada prvu ženu netko promovira u organizaciji, posebno ako ju promovira muškarac na poziciji, krenu negativne priče o njoj. Najčešće se upravo tom muškarcu „serviraju“ te negativne priče. Jedan od direktora je rekao da su mu često prilazile upravo kolegice koje su unaprijeđenu osobu opisivale kao „omamljenu moći“ pa se često pitao je li odabrao pravu osobu ili se ona zaista pretvorila u „zlu vješticu“.

Ako promatrate pravilo Sve smo jednake vidjet ćete da unaprjeđenjem odjednom nestaje balans između vas i vaših kolegica jer je to pravilo na neki način povrijeđeno. Vaša „moć“ se povećava s vašom pozicijom, a to je dovoljno da sve krene u pogrešnom smjeru.

Tranzicija od kolegice do šefice je glavni krivac.

U očima vaših kolegica vi tobože idete od nižeg stupnja moći i samopouzdanja do višeg stupnja. Ova promjena, iako je za vas pozitivna, okidač je za neprijateljsko i agresivno ponašanje drugih žena – kolegica s kojima trebate dalje surađivati u prijateljskom okruženju – što za vas predstavlja mač s dvije oštrice.

U stvarnosti, i muški i ženski šefovi prolaze svojevrsno testiranje. Muški šefovi se procjenjuju kroz kompetencije i sposobnost da svoje zaposlenike promatraju kroz odgovornost prema poslu koji rade, posebno kroz aktivnosti koje ne vole. Novi ženski šefovi se, s druge strane, suočavaju s dvostrukom zadaćom, s jedne strane moraju se fokusirati na posao, a s druge moraju posebnu pozornost posvetiti održavanju odnosa sa ženama u okruženju.

Ako već znate da ćete dobiti unapređenje, za razliku od muških kolega vi morate imati plan. I dok muški šefovi otprilike znaju da će njihovi donedavni kolege stati iza njih, vi se za to morate potruditi. To je cijena ženskog uspjeha za snažne odnose s drugim ženama. Moguće je odgovoriti na destruktivne situacije tako da se na njih pripremite.

Kako se pripremiti za vodeću poziciju

Postoji nekoliko načina na koje se možete pripremiti za vodeću poziciju od kojih ću ovdje izdvojiti jedan,

Odličan način da se izvučete od „opasnosti novog unapređenja“ je da održite razgovore sa svojim zaposlenicama, jedan na jedan. Pitajte ih o njihovim ciljevima i gdje se vide u organizaciji. Pokušajte identificirati načine kako bi im pomogli do se kreću prema onome što su naveli da žele.

Npr. ako Maja želi više eksponiranosti prema direktorima i ako postoji prilika da prezentira nešto, dajte joj tu priliku. „Razgovarali smo o tome da želiš više eksponiranosti, imam priliku za tebe. Zašto te ne bismo pripremili da napraviš fantastičnu prezentaciju?“ Ili ako Lucija ima nekih nedoumica ili ne poznaje financije dovoljno, razgovarajte s njom da ode na jednodnevni seminar i da joj to plati vaš odjel.

Na ovaj način ste se maknuli s razgovaranja na pomaganje žena koje su pokazale pro aktivno ponašanje a vi ste im voljne pomoći. Ovo je sjajan način da stvorite rapor i da pokažete zaposlenicima da vam je stalo do njih. Upravljanje karijerom je jedan od nježnijih načina da pokažete svoj autoritet bez pokazivanja moći. Pokazujete svoj interes za svoje zaposlenike za njihov rast i razvoj, a s druge strane vrlo je jasno tko je tu na vodećoj poziciji.

Ako uspijete napraviti ovakav odnos sa svojim ženskim zaposlenicama, sigurna sam da ćete pronaći predane osobe koje će vas podržavati u vašim ciljevima.

Ipak, ono o čemu morate voditi računa je da se posao mora napraviti i da vaše zaposlenice moraju biti svjesne svoje odgovornosti. Svi se mi volimo svidjeti drugima, ali produktivnost i odgovornost ne smiju patiti dok vi preuzimate svoju novu ulogu.

Ponekad ćete ipak morati birati između „popularnosti“ i uloge lidera-osobe koja zna artikulirati jasne ciljeve i viziju, ali sve je to dio posla i dio nove uloge.

 

Za sve ostale načine javite se na: ivana@ivanaradic.com i zakažite svoj sastanak.

Photo:Pexels