Jesi li zavidna?

 

Svaka od nas će reći da nije, ali je li to doista tako? Sigurna sam da je svaka od nas nekoliko puta u životu imala osjećaj da joj pripada nešto što ima netko drugi i da smo bile zavidne.

Zavist je toliko moćna da može pokvariti cjelokupni dojam o vama kao osobi. Najviše govori o vama i vašoj frustraciji nedostatkom nečega što neka druga osoba ima ili ste joj pripisali osobine koje mislite da ima. Vi biste ustvari voljeli imati nešto što druga osoba ima.

Često se javlja kada nismo svjesni svojih kvaliteta i svojih postignuća ili ih ne vidimo u pravom svjetlu. Zavist nas izjeda iznutra, a mi se osjećamo nemoćnima da nešto promijenimo. Najčešće se pojavljuje jer se uspoređujemo.

Kod žena se zavist događa često, ponekad i nesvjesno, a puno govori o nama. Nedavno mi je jedna prijateljica ispričala kako me jedna druga žena, koju ne poznajem, često blati na poslovnim sastancima.

Ja nju nikada nisam upoznala, a o njoj znam samo po priči nekih drugih žena. I čini se da mi puno toga zamjera ili jednostavno zavidi. Kada pričate ružno o nekome koga ne poznajete, najviše govorite o sebi. Što možete zaključiti o nekoj osobi koja se dolazi predstaviti, a priča o nekom drugom u negativnom kontekstu:

  • Osoba nema samopouzdanja i osjeća se ugrožena
  • Osoba nema poslovne kulture kada umjesto da priča o sebi i svojim postignućima priča o nekome tko nje u prostoriji
  • Ostavlja dojam osobe koja je ljuta na nekoga iz nejasnih razloga.

Razloga ima jako puno, kao i motiva zbog čega je netko zavidan. Svatko od nas je nekada u životu želio imati nešto što imaju drugi, željeli smo biti uspješni kao netko drugi ,ali kada to pređe granicu u kojoj se osjećamo nedostatno, nedovoljno, kada nemamo samopouzdanja jer mislimo da je netko bolji, sposobniji i pametniji od nas samih pa nas to počne izjedati, onda je to zavist.

Žene vole biti jednake.

Kada neka žena zasjaji, bilo uspjehom, elokvencijom, izgledom ili nečim drugim, umjesto da ju gledamo kao svijetlu točku često to povezujemo sa sobom i tu nastaju problemi. No, zašto bi nečiji uspjeh ugrožavao bilo koju od nas? Razmislite malo o tome. Što time dobivate ili što gubite? Moj odgovor je NIŠTA ne gubim, mogu samo dobiti inspiraciju, uzor, osjećaj da i ja mogu postići nešto što želim i da je sve moguće.

Uvijek nam je potreban netko u koga ćemo se ugledati, nekoga tko će osvijetliti put, ali naš put je samo naš i ničiji više. Ne postoje dva ista puta niti dvije iste sudbine. Svatko sebi krči put na način na koji jedino zna i s nadom da će postići ono što želi.

 

A kako ti to doživljavaš? Imaš li sumnje u svoju vrijednost? Nisi sigurna što možeš ponuditi svijetu i boriš se sama sa sobom?

Javi se na konzultacije bilo osobne ili biznis terapiju – moj broj znaš.