IZAZOVI VOĐENJA ŽENSKOG TIMA

Jeste li znali da je na top pozicijama u svijetu tek 20 posto žena? Prema istraživanjima Hewlett-Packarda o zapošljavanju, muškarci se prilikom traženja posla javljaju na oglas za posao kada zadovoljavaju 60 posto uvjeta, a žene se prijavljuju kada zadovoljavaju 100 posto uvjeta. Žene žele jednake prilike u muškom svijetu vođenja i upravljanja, a da bi to postigle, potrebno je razlikovati “muške” od “ženskih” osobina vođenja. Također, postoje mnogi izazovi vođenja ženskog tima.


Žene su tako sklone podijeliti moć i informacije te poticati uključivanje i suradnju. Orijentirane su na međusobne odnose, imaju više razumijevanja za tuđe probleme i ponašanje, spremnije su priznati vlastite pogreške. Iako su emotivnije, one su emotivno izdržljivije i otpornije na frustracije.

Muškarci, pak, vode putem zapovijedanja i kontrole, skloniji su hijerarhijskoj organizacijskoj strukturi, analitičkom i racionalnom rješavanju problema.

Razlike postoje i prilikom rješavanja problema. Muškarci cijene članove tima koji slušaju njihove naredbe i ne propituju njihov autoritet, dok žene najčešće traže različita mišljenja članova tima prije donošenja odluke. Brinu se za cijelo okruženje te im je stalo do pozitivnog ozračja.


Pa gdje je onda problem? Problem postoji u percepciji. Naime, žene još uvijek misle da su muškarci bolji lideri i nemaju dovoljno samopouzdanja. U “muškom” svijetu još uvijek prevladava tradicionalna uloga žene te su žene nejednako plaćene za svoj rad od muškaraca.

Što učiniti i kako se ponašati kada vodite ženski tim saznajte na otvorenim radionicama www.edukacijE.hr

Sljedeća edukacija će se održati 19.siječnja 2020.godine.