Coaching je proces čiji je cilj poboljšanje izvedbe i  fokus na “ovdje i sada”, a ne na daleku prošlost ili budućnost. Coaching možemo podijeliti na: Osobni ( life ) coaching – fokus je na osobnim temama i poslovni ( business ) coaching koji se odnosi na funkcioniranje osobe u organizaciji.

Coachingom  otključavate osobni potencijal pojedinca s ciljem da se maksimizirate njegov učinak. Ovom tehnikom podučavate, pomažete ljudima da stvore vlastita rješenja, probude svoju kreativnost i odlučuju o sebi i svom životu tako da preuzmu odgovornost.

Coaching na radnom mjestu je postupak  kojim ljudima dajete znanje, alate i mogućnosti koji su im potrebni da bi u potpunosti razvili vlastite potencijale i bili efikasniji u poslovnom životu. Coaching poboljšava otpornost i učinkovitost zaposlenika i organizacije u promjenama.

Proces coachinga je sjajan način stvaranja pozitivnih promjena. Uključuje pružanje povratnih informacija, postavljanje otvorenih pitanja i davanje smjernica i poticaja. Aktivni slušatelj je neutralan, angažiran i ne osuđuje.

Poslovni ili business coaching (executive, leadership, razvojni coaching itd.) pomaže poduzetnicima, vlasnicima tvrtki, direktorima i profesionalcima da rastu na razne načine. Poslovni coachevi obično rade po utvrđenom rasporedu, izazivaju svoje klijente da razviju svoje snage, prepoznaju i ublaže slabosti i da rastu kao pojedinci. Coachevi daju korisne povratne informacije, personalizirane savjete i planove rasta za svoje klijente kako bi povećali prihod tvrtke, ubrzali karijeru ili povećali poslovni rast.

Business coaching je proces koji se koristi  da bi se trenutni posao klijenta pomaknuo od  mjesta na kojem se sada nalazi do mjesta na kojem to želi vlasnik tvrtke.

Coaching fokusiran na rješenja (Solution – focused coaching) su pristup i tehnike kojima podupiremo ljude u rastu njihovog samopouzdanja i kompetencija u vođenju, komunikaciji, suradnji i usvajanju snalažljivijeg načina razmišljanja te je usmjeren na rješenja.

Koristeći coaching tehnike lider će:

  • Nadahnuti članove tima da razvijaju vještine koje ih potiču u povećanju kreativnosti, produktivnosti i učinkovitosti
  • Izazivat će članove tima na veću jasnoću i fokus
  • Pojasnit će što uspjeh znači članovima tima i organizaciji
  • Proaktivno će podržavati članove tima u prolasku kroz promjene
  • Vodit će primjerom kroz veću samosvijest i praksu
  • Bit ćete partner u razjašnjavanju vizije članova tima, osiguravajući da se ona poklapa s vizijom organizacije
  • Riješit ćete izazovne situacije na učinkovitiji, uravnoteženiji i pozitivniji način
  • Podržat ćete članove njihovog tima u kretanju prema onome što je stvara najveću razliku u njihovom profesionalnom razvoju