Predstavljanje i oslovljavanje

 

Vrlo često se nađemo u situaciji da nekoga trebamo predstaviti ili osloviti. Može se raditi o susretu s prijateljevim prijateljima ili susretu poslovnih ljudi. Donosim vam osnovna pravila predstavljanja.

Ako se nalazite u većoj skupini ljudi i prilazi vam osoba koju poznajte samo vi onda ćete ju pozdraviti i predstaviti svima sa svim njenim titulama i akademskim nazivima. Drugo pravilo je da važnija osoba prva dobiva podatke o osobi koja stoji pred njom.

Primjer: Nalazite se na hodniku i razgovarate s kolegom te vam prilazi direktor. U ovoj situaciji ćete direktoru predstaviti kolegu: Gospodine Horvat, želim vam predstaviti našeg novog kolegu, gospodina Ivića. Gospodine Ivić, ovo je naš direktor, gospodin Horvat.

Kod predstavljanja ljepše je reći: „Drago mi je što sam vas upoznao/upoznala.“ nego samo „Drago mi je.“

Ukoliko se nađete u gradu na primjer i sretnete svog nadređenog ili nadređenu i predstavljate mu/joj svog partnera/partnericu. Vrlo je nezgodno ako vi krenete predstavljati osobu u svojoj pratnji, a vaš nadređeni/nadređena to propusti učiniti.

Kako tome doskočiti?

Vrlo jednostavno, recite :“Nismo se još upoznali, ja sam taj i taj.“   U ovoj situaciji budite aktivni i nemojte okolišati.

A što ćemo s titulama, akademskim zvanjima?

Prije svakog sastanka se dobro informirajte kako ne biste zaboravili titule. Kada govorimo o akademskog stupnju onda koristite onaj najviši. Ako vam je predstavljen profesor doktor Horvat onda ga oslovite: „Dobar dan, gospodine profesore Horvat.“ Međutim ako mu šaljete pošiljku na omotnici navedite sve naslove.

Ako se susrećete  s osobom ispred čijeg imena stoji dr. dr. h. c., oslovite ga samo sa doktore.

Danas imamo titule poput prvostupnik ili magistar, no one se ne navode pri pozdravljanju ili oslovljavanju kao što se ne navode niti akademski naslovi diplomirani inženjer ili diplomirani ekonomist.

Dvostruka prezimena

Od trenutka kada saznate da netko nosi dva prezimena oslovljavajte osobu sa oba. Pri oslovljavanju možete ispustiti titule ako vam to ponudi osoba koja titulu nosi.

Ti ili Vi?

Iako je danas vrlo tanka linija u korištenu „ti“ ili „Vi“ treba se prisjetiti poslovnog bontona.

Ako se nalazite u istoj dobnoj skupini ili s prijateljima naših prijatelja ne morate im se obraćati sa „Vi“, kao niti s titulama.

Kod prelaženja na „ti“ treba se voditi jednostavnim pravilom koje glasi:

Prelaženje na ti predlaže osoba viša po položaju. Ukoliko su osobe na istom položaju, onda će starija osoba predložiti prelazak na „ti “mlađoj osobi, ako se radi o muškarcu i ženi slične dobi, žena je ta koja treba predložiti prelazak na „ti“.

Ukoliko iz nekih razloga ne želite prijeći na „ti“, onda odbijanje treba biti ljubazno i morate znati da se ta ponuda vjerojatno više neće ponoviti.

Zahvaljujem na ljubaznoj ponudi, ali u poslovnom svijetu ne običavam priječi na „ti“, ali sam počašćen/a vašim izrazom povjerenja.“

U nekim kompanijama se naglo pokušava uvesti oslovljavanje na „ti“ što kod nekih zaposlenika izaziva osjećaj nelagode.

Ovoj situaciji možete doskočiti tako da koristite osobno ime, ali se i dalje obraćate osobi na „Vi“. Zaposlenici će to lakše prihvatiti.

Foto:Pexels